kies op titel  

 

the pianist


Als er één regisseur is die de holocaust ooit moest verfilmen is het wel Roman Polanski, die zelf in de Tweede Wereldoorlog ternauwernood het getto van Krakau wist te ontvluchten. Jarenlang durfde de gelauwerde regisseur het echter niet aan, omdat de gebeurtenissen voor hem te dichtbij stonden. Hij liet daarom zelfs de regie van SCHINDLER’S LIST aan zich voorbij gaan.

Maar uiteindelijk is het er toch van gekomen met THE PIANIST, een film over de oorlogstrauma’s van de Joodse concertpianist Wladislaw Szpilman die dankzij zijn muzikale talent de oorlog overleefde. Zonder veel opsmuk laat Polanski in zijn film de destructie van Warschau zien en de massale vernietiging van de Joden door de Duitsers. Door Polanski’s kale – haast klinische – manier van filmen komt THE PIANIST echter des te harder en realistischer aan. ‘Schokkend’, zo kwalificeerde NRC Handelsblad de film dan ook.

Polanski werd er tijdens het Cannes Filmfestival van 2002 voor bekroond met de Gouden Palm en won er in 2003 de drie belangrijkste Oscars voor. Terecht, al blijft het meer dan jammer dat er in THE PIANIST Engels wordt gesproken in plaats van Pools. Het had de film nóg authentieker gemaakt.

Roman Polanski | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: