kies op titel  

 

drift


DRIFT is het speelfilmdebuut van de pas 30-jarige Michiel van Jaarsveld, die een indringende variant maakte op WILDE MOSSELS. De zeeuwse klei van die laatste film werd door Jaarsveld echter verruild voor het grauwe beton van de Rotterdamse buitenwijk Kralingse Veer.
DRIFT gaat over de op drift geraakte vijftienjarige Sammy (een overtuigende Christel Oomen) die samen met haar vijf jaar oudere broer Jakob (Dragan Bakema) een uitzichtsloos leven leidt. Hun demente vader zit in een verpleegtehuis en hun moeder is al jaren spoorloos. Jakob heeft de vaderrol op zich genomen en verdient geld met een illegaal handeltje in afgekeurd vlees. Tussen Sammy en Jakob bestaat een bijna vanzelfsprekende liefde, die tegelijkertijd enigszins incestueus is. Wanneer Sammy haar seksuele aantrekkingskracht op mannen ontdekt en daarmee aan het experimenteren slaat, verandert de verhouding tussen broer en zus.
DRIFT ademt een rauw-realistische sfeer, mede door het geregelde gebruik van handheld-camera?s die we kennen uit de Deense Dogma-films. De film verwierf naam en faam dankzij een succesvolle tocht langs internationale filmfestivals en werd tijdens het Nederlands Filmfestival 2001 bekroond met een jongerenprijs.

Michiel van Jaarsveld | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: