kies op titel  

 

the anniversary party


THE ANNIVERSARY PARTY is het gezamenlijke regiedebuut van de acteurs Jennifer Jason Leigh en Alan Cumming. Zij schreven, produceerden en regisseerden de ‘real life’ komedie, en speelden ook nog eens zelf de hoofrollen. Voor de bijrollen trommelden ze een reeks bevriende acteurs op, waarmee ze de film in nog geen drie weken tijd opnamen.

Het verhaal van THE ANNIVERARY PARTY is vrij dun: alles draait om een regisseur en een actrice, die voor hun zesjarig huwelijksfeestje al hun Hollywood-vrienden uitnodigen. Het wordt een feest vol dolende dertigers, die problemen hebben met relaties, werk, drank, drugs en andere zaken in het leven.

Grootste kracht van de film is het ongedwongen spel van de acteurs: zij komen realistisch over, en af en toe lijkt het alsof ze gewoon improviseren. Bovendien bevat de film tal van spitse en komische dialogen, waarin de acteurs zichzelf en Hollywood te kijk zetten.

Critici hebben THE ANIVERSARY PARTY al een kruising genoemd van FESTEN, THE PLAYER en THE BIG CHILL. Daarmee is niets teveel gezegd, want de film heeft het digitale camerawerk van de eerste, het ensemblespel van de tweede en het thema van tobbende dertigers en veertigers van de laatste. De kritiek die THE ANIVERSARY PARTY geeft op de uitwassen van de Amerikaanse filmindustrie maakt de film tot een witte raaf in Hollywood.

Jennifer Jason Leigh/Alan Cumming | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: