kies op titel  

 

l’adversaire


L’ADVERSAIRE is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Franse arts Jean-Claude Romand, die in 1993 gearresteerd werd nadat hij zijn vrouw, kinderen en ouders had vermoord. Romand bleek bijna twintig jaar lang een dubbelleven te hebben geleid: iedereen dacht dat hij als arts in Génève werkte, maar in werkelijkheid had hij helemaal geen baan. Hij bracht al die jaren doelloos door – voornamelijk rijdend of slapend in zijn auto. Geld kreeg hij via list en bedrog door voor familie en vrienden grote sommen zogenaamd te beleggen. Toen een schuldeiser die fraude doorzag sloegen bij Romand de stoppen door.

Een ongelofelijke geschiedenis, die mogelijk bekend in de oren klinkt. Eerder werd dit verhaal door Laurent Cantet's bewerkt tot L’EMPLOI DU TEMPS, waarin was tot een schrijnende film over een ontslagen bedrijfsconsultant. Regisseur Nicole Garcia volgt met L’ADVERSAIRE (‘De tegenstander’) nauwgezet het werkelijke verhaal – althans, de bewerking die romanschrijver Emmanuel Carrere ervan maakte.

Het resultaat is een bijzonder beklemmende film vol flashbacks en flashforwards. Een thriller haast, waarbij je vanaf de eerste scène al de spanning voelt van een fatale afloop. Hoofdrolspeler Daniel Auteuil zie je hoe langer hoe verder afglijden in de diepe leegte van zijn leugens. Als hij de bodem heeft bereikt zie je de psychose toeslaan, wat door Auteuil beangstigend knap wordt gespeeld.

Nicole Garcia | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: