kies op titel  

 

donnie darko


‘Dark, darker, Darko’, zo luidde de slogan waarmee DONNIE DARKO in de VS aan de man werd gebracht. Tevergeefs, want het Amerikaanse popcornpubliek lustte het duistere debuut van de 27-jarige regisseur Richard Kelly niet. In Europa had de film echter veel meer succes. Terecht, want DONNIE DARKO is een briljante mix van... tsja, van wat eigenlijk? Van griezelfilm, science-fiction, sociale satire, psychologisch drama, enzovoorts, enzovoorts.

Hoofdpersoon van de film is Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), een puber uit een doorsnee-Amerikaans gezin. Zelf is hij niet bepaald doorsnee, want Donnie lijdt aan schizofrenie en hallicunaties. Op een gegeven moment voorspelt een levensgroot konijn hem het einde van de wereld, waarna Donnie op zoek gaat naar de mogelijkheden van tijdreizen.

Toegegeven, het verhaal klinkt nogal over the top. Maar wie zich door Kelly’s sublieme film laat meevoeren ondergaat een filmervaring waarvoor woorden tekort schieten – althans volgens de meeste recensenten. Zij hebben de jonge regisseur al vergeleken met David Lynch en dat is niet zo vreemd, want DONNIE DARKO heeft inderdaad Lynchiaanse trekjes. Kelly steekt de oude meester zelfs naar de kroon.

Richard Kelly | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: