kies op titel  

 

tussenland


De Nederlandse film TUSSENLAND beleefde in 2002 zijn wereldpremière tijdens het Filmfestival in Rotterdam, waar hij volle zalen trok en waar debuterend regisseur Eugenie Jansen werd bekroond met een prestigieuze ‘Tiger Award’.
TUSSENLAND gaat over de jonge Soedanese vluchteling Majok die een veilig heenkomen in Nederland zoekt maar zich nergens officieel durft aan te melden. Hij voelt zich vooral op zijn gemak tussen de koeien, die hem aan zijn thuisland doen denken. Op een goede dag ontmoet Majok de tachtigjarige Indië-veteraan Jakob - een zonderlinge mopperkont die zijn nadagen in eenzaamheid slijt. Deze ontmoeting zet hun levens volledig op de kop: er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen de mannen, die beiden het product zijn van vergeten oorlogen.
De grote kracht van TUSSENLAND (een verwijzing naar het gebied tussen het platteland en de grote stad) is het mooie verhaal plus het meeslepende spel van de niet-professionele acteurs. Het levert een authentieke sfeer op, zonder clichés en zonder politieke correctheid. Soms doet de film bijna documentaire-achtig aan. Dat is niet zo vreemd, want regisseur Jansen was eerder documentaire-maakster.

Eugenie Jansen | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: