kies op titel  

 

wilbur wants to kill himself


Het lijkt nogal ongepast, een komedie maken over zelfmoord. Maar het kan wel degelijk, zo bewijst de Deense regisseur Lone Scherfig met WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF. De film draait om de ‘manisch suïcidale’ Wilbur, die de ene zelfmoordpoging na de andere onderneemt. Tevergeefs. Het is zelfs zó erg met Wilbur gesteld dat de zelfmoord-praatgroep in de psychiatrische inrichting hem uitspuugt. Want wil Wilbur eigenlijk wel écht dood?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Toch trekt Wilbur voor zijn eigen veiligheid maar in bij zijn broer Harbour, die in het centrum van Glasgow een tweedehands boekenwinkel heeft. Daar ontspint zich een mooie vierhoeksverhouding tussen Wilbur, Harbour, de vaste klant Alice en haar dochtertje Mary. En vanaf dat moment is WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF vooral een romantische komedie, waarin de dood op de loer ligt.

Zo’n film is op het lijf geschreven van Lone Scherfig, die eerder de bewierookte Dogma-film ITALIAN FOR BEGINNERS draaide. Ook haar nieuwste film ontving veel lof. ‘WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF ontroert en is komisch, in een perfecte balans tussen wrange observaties en karikaturale overdrijving’, schreef de Volkskrant bijvoorbeeld. Dat Scherfig juist in Glasgow filmde is geen toeval: de grauwe Schotse stad heeft één van ’s werelds mooiste begraafplaatsen, en die mag in een film over de dood natuurlijk niet ontbreken.

Lone Scherfig | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: