kies op titel  

 

[rec]


De goedkope Spaanse horrorthriller [REC] was één van de sensaties van het IFFR2008. Het is een mix van de BLAIR WITCH PROJECT en SILENCE OF THE LAMBS, plus als extra ingrediënt een enorme dosis speed. Zelden zoveel bezoekers zó heftig zien reageren: gegil, gekrijs, gelach en veel – heel veel – handen voor de ogen. Bekijk hieronder maar eens de trailer van een Duitse distributeur. Nou ja, trailer: je ziet geen moment van de film, maar alleen de verschrikte reacties van bezoekers tijdens een Spaans filmfestival afgelopen najaar.

En geschrokken wordt er van [REC], waarin we samen met een jonge verslaggeefster van een lokale TV-zender een nacht op pad gaan met de brandweer van Barcelona. Die nacht ontaardt echter in een regelrechte nachtmerrie. Gedurende de hele film kijken we mee door de lens van haar cameraman: als hij rent schokt het beeld, als de lamp uitgaat wordt alles zwart en als zijn camera op de grond staat zien we alleen maar voeten. Dit eenvoudige concept klopt tot in de puntjes, mede dankzij de hyperactieve en aanstekelijke hoofdrolspeelster Manuela Velasco als de rennende reporter Ángela.

Natuurlijk, het scenario is flinterdun (een variant op het aloude verhaal van de tien kleine negertjes) en eigenlijk te bizar voor woorden: in een appartementencomplex huist een vreemd virus dat mensen verandert in bloeddorstige zombies. Maar om het verhaal gaat het bij dit soort horrorfilms niet, het gaat om de adrenaline. Daaraan heeft [REC] gelukkig geen gebrek. Het is een perfecte achtbaanrit die je op het puntje van je stoel laat zitten – en soms liefst eronder.

Jaume Balagueró en Paco Plaza | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: