kies op titel  

 

slumdog millionaire


Danny Boyle’s SLUMDOG MILLIONAIRE viel sinds de première van de ene prijs in de andere. In januari 2009 werd de film bekroond met vier Golden Globes en de publieksprijs van het Rotterdams Filmfestival, een maand later met liefst zeven Britse BAFTA-awards én acht Oscars. Het is duidelijk: Boyle heeft zijn beste film gemaakt sinds TRAINSPOTTING – en misschien wel zijn beste film ooit.

Het scenario van SLUMDOG MILLIONAIRE zit razend knap in elkaar. De hoofdlijn gaat over Jamal, een jongeman uit de sloppenwijken van Mumbai (Bombay) die miljoenen roepies lijkt te gaan winnen in de tv-quiz Weekend Millionaires. Vlak voor de finale wordt Jamal echter gearresteerd omdat hij van bedrog wordt verdacht. Hoe kan het anders dat zo’n kansarme sloeber zonder opleiding de moeilijke antwoorden kent op alle quizvragen? Tijdens het politieverhoor wordt dat duidelijk: via flashbacks zien we hoe Jamal vanaf zijn jongste jaren zijn kennis heeft vergaard. Dankzij toeval, pech, geluk en ongeluk is hij zowel wijs als streetwise geworden. Als extra rode draad wordt ook Jamal’s haat-liefde verhouding met zijn oudere broer Salim uit de doeken gedaan. En zien we ook hoe het mooie meisje Latika de liefde van zijn leven wordt.

Danny Boyle husselde al deze verhaallijnen door elkaar en dist ze in een razend tempo op. SLUMDOG MILLIONAIRE zit dan ook vol snelle scènes en camerabewegingen, die nog eens versterkt worden door de opzwepende soundtrack. Bovendien blijft het een soort Bollywood op zijn Brits, dus een film vol melodrama én humor. Daardoor laat SLUMDOG zich op vele manieren bekijken: als jongerenfilm, als komedie, als romantisch drama, als aanklacht tegen de Indiase kastenmaatschappij, etcetera. Boyle slaagt op al die fronten, wat verklaart waarom bijna iedereen wordt gegrepen door zijn film.

Danny Boyle | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: