kies op titel  

 

hero


Begin jaren negentig maakte de Chinese regisseur Zhang Yimou furore in de westerse filmhuizen met juweeltjes als HET RODE KORENVELD en JU DOU. Wie door de visuele pracht van die films heenkeek zag forse kritiek op het Chinese communistische systeem. Daardoor werd de regisseur in eigen land verketterd en kwam hij telkens opnieuw in botsing met de filmcensuur. Het kan echter raar lopen, want Yimou’s laatste film HERO werd juist met veel geld van diezelfde Chinese overheid geproduceerd. Dat leverde niet alleen de duurste Chinese film allertijden op, maar ook de best bezochte: in China brak HERO zelfs het kassa-record van TITANIC.

HERO is een historisch zwaardvechters-epos in het oude China, waar een stoere soldaat aan zijn koning komt vertellen hoe hij diens grootste tegenstanders heeft geveld. Dat zien we via flashbacks gebeuren in fabuleuze gevechtscènes die de zwaartekracht tarten.

Waar hebben we dat vaker gezien? Precies: in CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON, waar Yimou behoorlijk schatplichtig aan is en waarin de jonge actrice Ziyi Zhang ook al de meest ongelofelijke toeren uithaalt met wapens. HERO is echter in alles de overtreffende trap van deze Oscar-winnaar. ‘Adembenemende esthethiek’, kopte de Volkskrant terecht. De film heeft veel te danken aan cameraman Christopher Doyle (THE QUIET AMERICAN, RABBIT PROOF FENCE), die uiterst gestileerde beelden schoot. Let maar eens op de verschillende kleuren in de verschillende verhalen!

Zhang Yimou | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: