kies op titel  

 

het stenen vlot


Literatuurverfilmingen zijn bij de 70-jarige regisseur George Sluizer in goede handen, zo weten we na zijn producties TWEE VROUWEN, UTZ en SPOORLOOS. Dat hij het kunstje niet verleerd is bewijst hij met HET STENEN VLOT, een film gebaseerd op het boek ‘La balsa de piedra’ van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago.
In diens magisch-realistische vertelling scheurt het Iberisch schiereiland bij de Pyreneeën los van de rest van Europa, waarna Spanje en Portugal als een gigantisch stenen vlot de Atlantische Oceaan opdrijven. In de film concentreert Sluizer zich op de gevolgen van deze afscheiding voor vijf mannen en vrouwen, die elkaar bij toeval ontmoeten en over het immense eiland reizen.
HET STENEN VLOT is een intrigerend en bij vlagen grappig sprookje met prachtig geschoten Spaanse landschappen. Maar de film is méér. Net zoals Saramago in zijn boek houdt Sluizer in zijn film een pleidooi voor het behoud van de Spaanse en Portugese cultuur, die door de Europese eenwording steeds meer onder druk komt te staan. De regisseur weet die boodschap bijzonder mooi te verpakken. Tijdens het Nederlands Filmfestival werd HET STENEN VLOT dan ook terecht genomineerd voor een Gouden Kalf.

George Sluizer | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: