kies op titel  

 

the wrestler


Direct na de wereldpremière in Venetië gonsde het eind 2008 van de geruchten: THE WRESTLER van Darren Aronofsky hoorde bij de belangrijkste films van het jaar. Bovendien was de Amerikaanse regisseur erin geslaagd om het acteertalent van Mickey Rourke weer eens te laten ontbolsteren. Rourke gold eind jaren tachtig als één van de veelbelovendste acteurs van zijn generatie. Helaas gooide hij die reputatie vervolgens vakkundig te grabbel met een reeks slechte films, ruzies, drugs en een kortstondige bokscarrièrre die zijn gezicht ruïneerde.

Zijn levensloop kwam hem echter goed van pas voor zijn hoofdrol in THE WRESTLER. Daarin speelt Rourke de showworstelaar Randy ‘The Ram’ Robinson, een vijftiger die niet wil inzien dat hij veel te oud is voor zijn sport. Randy’s hoogtijdagen lagen in de jaren tachtig, toen hij vocht in grote uitverkochte arena’s. Maar twintig jaar later blijkt hij veroordeeld tot gevechten in obscure achterafzaaltjes, waar hij zich voor weinig geld in elkaar laat slaan door zijn tegenstanders. Alleen door injecties en pillen blijft hij nog een beetje op de been. Ook zijn privé-leven ligt in puin: Randy is gescheiden, zijn volwassen dochter wil niets meer van hem weten en de enige affectie die hij krijgt komt van een (betaalde) lapdanseres-op-leeftijd (Marisa Tomei). Een bijbaan in een supermarkt biedt geen uitkomst voor zijn malaise. Daarom maakt hij zich op voor een ultieme comeback.

Aronofsky toont in THE WRESTLER de donkerste schaduwkanten van het worstelwereldje. Vooral in de eerste drie kwartier gaat het er fysiek hard aan toe, daarna wordt zijn film een drama dat je als kijker nog lang zal heugen.

Darren Aronofsky | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: