kies op titel  

 

leonera


LEONERA (ook wel bekend als THE LION’S DEN, letterlijk ‘het leeuwenhol’) was in 2008 één van de sterkste films in de competitie van Cannes. Vooral dankzij de jonge Argentijnse actrice Martina Gusman die met zeldzame overgave de rol speelt van Julia, een zwangere vrouw die wordt verdacht van de moord op een huisgenoot. Het slachtoffer is niet alleen de vriend van haar geliefde, maar ook de vader van de baby in haar buik. Wat er precies is gebeurd laat regisseur Pablo Trapero (in het echte leven de partner van Gusman) in het midden, het gaat hem om de consequenties.

Die liegen er niet om: Julia wordt veroordeeld tot tien jaar cel. Nadat haar zoontje is geboren mag ze hem opvoeden op een speciale afdeling van de vrouwengevangenis. Ondanks de zware omstandigheden – Zuid-Amerikaanse cellen zijn de hel op aarde – weet ze er het beste van te maken. Julia’s wereld stort echter in als de jongen op zijn vierde van haar wordt gescheiden, zodat hij gewoon in vrijheid kan opgroeien. Uit alle macht probeert Julia het tij te keren. Als een leeuw vecht zij voor haar kind, en dan blijkt dat niet alleen een kat in het nauw rare sprongen kan maken.

Tussen de bijzonder grappige titelrol in het begin en het sprookjesachtig einde is LEONERA een realistische en beklemmende film, die grotendeels werd opgenomen in een Argentijnse gevangenis. Door ook kleine kinderen in die setting te plaatsen geeft Trapero een mooie draai aan het genre van de gevangenisfilm.

Pablo Trapero | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: