kies op titel  

 

13


13 is bijna twee keer zo goed als SEVEN’, zo berichtte The Observer begin 2006 bij de première. Niet alleen een mooie woordgrap van de Britse krant, maar vooral ook de meest beknopte recensie die je kunt bedenken. Iedereen die David Fincher’s briljante SEVEN heeft gezien weet dankzij deze ene zin wat te verwachten valt van TZAMETI (de Georgische titel van 13): ondraaglijke spanning en bovenal geweld dat niet onder stoelen of banken wordt gestoken. Wat dat laatste betreft gaat 13 zelfs nog verder dan FIGHT CLUB, die andere beroemde Fincher-film.

Het bijzondere is dat 13 het beste gedijt als je er vooraf zo min mogelijk van weet. Vandaar alleen de grote lijnen: de film gaat over de jongeman Sébastien, een gevluchte Georgiër die in Frankrijk de eindjes bijeen probeert te knopen als klusjesman. Via één van zijn klanten raakt hij verstrikt in een duister complot en belandt hij uiteindelijk als ‘speler nummer 13’ in een wedspel. Een ronduit gruwelijk spel, waarin mensenlevens geen waarde hebben.

Je hoeft niet eens bijgelovig te zijn om de afloop van 13 te raden. Belangrijker dan dat einde is de manier waarop de Georgisch-Franse regisseur Géla Babluani zijn verhaal verbeeldt: met veel flair en bravoure, en geschoten in letterlijk en figuurlijk rauwe zwart-wit beelden. Volgens de Filmkrant was 13 dan ook met stip de beste film van het Rotterdams Filmfestival van 2006. Bovendien won Babluani met zijn debuut belangrijke prijzen in Venetië en op het Sundance Festival, dus zijn reputatie lijkt gevestigd. Naar verluidt gaat de regisseur nu zélf in Hollywood een remake maken van 13. Als dat maar goed gaat...

Géla Babluani | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: