kies op titel  

 

rachel getting married


Je zou denken dat distributeurs graag een succes maken van hun eigen films. Die vlieger gaat echter niet op voor Sony Pictures, dat RACHEL GETTING MARRIED slechts in twee kopieën uitbrengt in Nederland. En dat terwijl de film alles in zich heeft: een Oscarwinnaar als regisseur (Jonathan Demme), één van de interessantste jonge Amerikaanse actrices van dit moment (Anne Hathaway) en bovenal een ontroerend verhaal.

Anders dan de titel doet vermoeden gaat RACHEL GETTING MARRIED niet zozeer over Rachel, maar over haar jongere zusje Kym (Hathaway). Deze twintiger is het enfant terrible van een welvarend Amerikaans gezin. Zij verblijft al lange tijd in een kliniek om af te komen van haar ernstige verslaving aan drugs en alcohol. Vanwege de bruiloft van haar zus mag Kym een paar dagen met verlof, zodat ze kan meedoen aan de voorbereidingen en het feest zelf. Maar helaas heeft ze haar demonen nog niet helemaal in bedwang. Gaandeweg blijkt hoe dat komt: Kym draagt een last met zich mee die de ooit zo happy family volledig heeft gespleten. De psychische wonden zijn bij niemand geheeld, zeker niet bij Kym en haar moeder Abby (Debra Winger).

RACHEL GETTING MARRIED wordt wel de Amerikaanse variant genoemd van het veelbekroonde Deense drama FESTEN. Deels vanwege dezelfde Dogma-achtige filmstijl met handheld-camera’s en live muziek, deels vanwege dezelfde thematiek van een familie in crisis. Maar in tegenstelling tot FESTEN is er geen incest in het spel, en bovendien koos scenariste Jenny Lumet voor een hoopvoller einde. Wat niet wegneemt dat het lot van Kym door hart en ziel snijdt – vooral dankzij Anne Hathaway, die eigenlijk een Oscar had verdiend voor haar hoofdrol.

Jonathan Demme | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: