kies op titel  

 

the snow walker


Bij de première op het Noordelijk Filmfestival 2004 eindigde THE SNOW WALKER op de tweede plaats in de publiekspoll, vlak achter THE MOTORCYCLE DIARIES. Een betere entree kan een ‘kleine’ film zich nauwelijks wensen in Nederland.

Die hoge plaats kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want eerder al liepen veel mensen warm voor ATANARJUAT, THE FAST RUNNER. En met die film heeft THE SNOW WALKER een hoop gemeen: beide spelen op de Canadese Noordpool rond het dorpje Igloolik en beide stellen het leven van de Inuit centraal. In ATANARJUAT betrof het een legende over dit eskimo-volk, in THE SNOW WALKER gaat het om een avonturen- cq. liefdesverhaal dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw speelt.

In de film stort piloot Charlie Halliday met zijn watervliegtuig neer in het hoge noorden van Canada als hij de jonge Inuit-vrouw Kanaalaq naar een ziekenhuis moet brengen. Op de eindeloze besneeuwde toendra lijkt het duo reddeloos verloren, maar dankzij de (natuur)kennis van de eskimo keren hun kansen. Op de Noordpool blijken oude Inuit-gebruiken nu eenmaal van groter nut dan onze moderne westerse kennis en technologieën.

Meer nog dan dit verhaal beklijven van THE SNOW WALKER de overweldigende natuuropnamen. Het oordeel van filmblad Preview spreekt wat dat betreft boekdelen: ‘Dit is het type avonturenfilm dat Hollywood niet meer maakt. Dat wil zeggen traditioneel, maar tot in de puntjes verzorgd.’

Charles Martin Smith | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: