kies op titel  

 

06/05


Toen Theo van Gogh’s zwanenzang 06/05 in december 2004 te downloaden viel via internet schreef NRC Handelsblad een opvallend positieve recensie. Over de doden niets dan goeds? Nee: 06/05 blijkt inderdaad een bijzondere film, die net als Van Gogh’s laatste TV-serie MEDEA een politieke thriller is.

Centraal in de film staat de moord op Pim Fortuyn. Van Gogh en schrijver Thomas Ross verklaren diens dood met een complot-theorie: de politicus-in-spe moest uit de weg geruimd worden, zodat Mat Herben LPF-leider zou worden en in de Tweede Kamer de aanschaf van de joint strike fighter zou veiligstellen. De inlichtingendienst AIVD gebruikte daarbij enkele allochtone intriganten die Volkert van der G. en diens kompanen verlinkten. Dit complot wordt echter toevallig ontdekt door een freelance fotograaf (Thijs Römer uit MEDEA), waarna de poppen aan het dansen zijn.

Uiterst effectief worden in de film oorspronkelijke journaal-beelden gemengd met het fictieve verhaal. Beetje jammer is wel dat Van Gogh de agenten en AIVD’ers behoorlijk simplistisch afschildert en hen door de acteurs over the top laat spelen. Duidelijk een regiekeuze, want Jack Wouterse en Marcel Hensema (SIMON) zijn toch top-acteurs. Gelukkig wordt dat meer dan goed gemaakt door Van Gogh’s muze Tara Elders, die als Nederlandse actrice zeer geloofwaardig een Turkse terroriste gestalte geeft.

Theo van Gogh | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: