kies op titel  

 

a mighty heart


Dat de Amerikaanse actrice Angelina Jolie veel meer is dan een glamourgirl bewees ze eerder met haar bijrol in GIRL, INTERRUPTED, waarvoor ze in 2000 een Oscar won. Ze bewijst het opnieuw met haar hoofdrol in Michael Winterbottom’s A MIGHTY HEART. Vandaar dat de kenners Jolie nu al tippen voor de Oscarnacht van februari 2008.

Haar nieuwste rol staat mijlenver af van de latex Lara Croft die ze de afgelopen jaren speelde in de luidruchtige TOMB RAIDER-films. Dat kan ook niet anders: A MIGHTY HEART is een serieus en waargebeurd drama. De film gaat over Daniel Pearl, die in Pakistan correspondent was van The Wall Street Journal. Pearl werd begin 2002 wereldnieuws toen hij tijdens de nasleep van 9/11 in Karachi werd gekidnapt door extremisten. Na vijf weken werd hij onthoofd door zijn ontvoerders – een actie die ze godbetert zelfs op video vastlegden. Zijn Franse vrouw Mariane (Jolie), eveneens journalist, schreef later een veelgeprezen boek over de zoektocht naar haar man.

Dit boek vormde de basis voor Winterbottom’s psychologische drama, waarin we zien hoe de Pakistaanse politie en de Amerikaanse geheime dienst naarstig naar de kidnappers speuren. Zonder succes, want de ontvoerders blijven hun belagers telkens nét een stapje voor. Hoewel de afloop bekend is, weet Winterbottom ons als kijker vanaf het begin op sleeptouw te nemen. In zijn inmiddels bekende documentaire filmstijl voert de Britse regisseur ons door de krioelende miljoenenstad Karachi.

Vergeleken met zijn vorige films IN THIS WORLD en ROAD TO GUANTANAMO is A MIGHTY HEART wel wat gepolijster. Dat komt vast door de invloed van de grote Amerikaanse studio Paramount en co-producent Brad Pitt – inderdaad ja, de man van Angelina Jolie.

Michael Winterbottom | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: