kies op titel  

 

the fish fall in love


Kleurrijke groenten, dampende pannen en rijk gevulde borden: de camera zoomt er veelvuldig op in tijdens THE FISH FALL IN LOVE. Een film die je zeker niet op je lege maag moet bekijken, al is dit debuut van de Iraanse filmmaker Ali Raffi veel méér dan alleen een film over eten.

THE FISH FALL IN LOVE gaat over de Iraanse vrouw Atieh, die samen met haar dochter een restaurant runt in een stadje aan de Kaspische zee. Op een dag duikt haar ex Aziz plots op. Meer dan twintig jaar geleden verliet hij huis en haard, maar nu keert hij uit het niets terug en wil hij zijn voormalige woonhuis verkopen. Eén probleem: Atieh’s goedlopende restaurant zit in het pand. Dochterlief stelt haar moeder voor om Aziz gunstig te stemmen met lekkere maaltijden – de liefde van de man gaat immers door de maag.

Dat uitgangspunt klinkt haast te simpel om waar te zijn. Toch weet regisseur Raffi er een lichte komedie omheen te bouwen. Tegelijkertijd laat hij nóg een verhaal zien: de problemen waarmee de Iraanse samenleving te kampen heeft. In bedekte termen weliswaar, anders zou THE FISH FALL IN LOVE nooit door de censuur gekomen zijn. Raffi’s moed werd beloond, want op het Rotterdams Filmfestival van 2006 waren de kaartjes bijna niet aan te slepen.

Ali Raffi | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: