kies op titel  

 

y tu mamá también


‘En je moeder ook!’ is de wat cryptische titel van de Mexicaanse filmhuishit Y TU MAMÁ TAMBIÉN van regisseur Alfonso Cuarón. De titel verwijst naar een seksuele escapade, zoals heel veel in deze film naar seks verwijst.
Centraal in Y TU MAMÁ TRAMBIÉN staan de post-pubers Julio en Tenoch, twee hartsvrienden die tijdens een hete zomer een autotrip maken van de grote stad naar de kust. Ze worden vergezeld door de tien jaar oudere Luisa, die afwil van haar ontrouwe man. Beide jongens zijn uit op een avontuurtje met de knappe Luisa, maar uiteindelijk loopt alles anders dan ze dachten.
Cuaróns film bevat oppervlakkig gezien vergelijkbare thema’s als veel Amerikaanse tienerfilms annex roadmovies, maar in Y TU MAMÁ TAMBIÉN zijn de grappen gelukkig niet zo banaal. Tegelijkertijd is de film een stuk explicieter – u bent gewaarschuwd! – maar ook veel eerlijker dan de tegenhangers uit Hollywood.
Bovendien snijdt Y TU MAMÁ TAMBIÉN heel wat dieper: via een alwetende commentaarstem en een telkens wegdraaiende camera krijgen we veel te weten over de sociale wanorde en problemen in het huidige Mexico. De film won in 2001 dan ook terecht scenario- en acteerprijzen tijdens het Filmfestival van Venetië.

Alfonso Cuarón | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: