kies op titel  

 

i’m not there


I’M NOT THERE is een bijzondere kruising van muziekfilm, nepdocu en nog heel veel meer. Regisseur Todd Haynes (FAR FROM HEAVEN) liet zich voor deze speelfilm inspireren door ‘de vele levens van Bob Dylan’, zo schrijft hij op de titelrol. Passend bij het fenomeen Dylan – die vaker van genre veranderde dan welke muzikant ook – laat hij zijn hoofdpersonage spelen door zes verschillende acteurs. Onder hen grote namen als Christian Bale, Richard Gere en de onlangs overleden Heath Ledger.

Afgezien van de vele Dylan-muziek en het bombardement van beelden en verhalen is de grootste attractie van de film Cate Blanchett. Zij speelt geen vrouw, maar Dylan zélf. Zonder te parodiëren vertolkt ze met wilde haren de zanger in zijn beroemde sixties-periode vol drugs en rock-’n-roll. Een rol waarvoor de Australische actrice al vele prijzen won, waaronder een Golden Globe. ‘Blanchett lijkt meer op Dylan dan hij ooit op zichzelf heeft geleken’, constateerde schrijver P.F. Thomése fijntjes in een filmessay in de Volkskrant.

I’M NOT THERE lijkt een must voor iedereen die de jaren zestig bewust heeft meegemaakt. Maar dat niet alleen. Het is ook verplichte kost voor iedereen van onder de veertig die wil weten waar andere muzikanten de mosterd halen.

Todd Haynes | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: