cate blanchett


Bij de Oscars is Cate Blanchett zowel genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol (ELIZABETH: THE GOLDEN AGE) als bijrol (I’M NOT THERE). Het zou een unicum zijn als de Australische actrice beide beeldjes mee naar huis mag nemen.

Groter kon het contrast niet zijn tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2008. ’s Werelds beroemdste actrice Nicole Kidman was er te zien in één van de belabberdste films uit haar loopbaan, MARGOT AT THE WEDDING. Tegelijkertijd schitterde haar land- en generatiegenote Cate Blanchett in I’M NOT THERE, een film over Bob Dylan. En geloof het of niet: Blanchett speelt in deze muziekfilm van regisseur Todd Haynes geen vrouw, maar Dylan zélf. Zonder te parodiëren vertolkt ze met wilde haren de zanger in zijn beroemde sixties-periode. Een rol waarvoor ze al vele prijzen won, waaronder een Golden Globe. Een rol ook die haar grote kracht laat zien: ze is een ware kameleon, die in elk personage kan kruipen.

Het is hard gegaan met Blanchett, die in 1969 wordt geboren in Melbourne en begin jaren negentig afstudeert aan het Australische National Institute of Dramatic Art. Na enige jaren in het theater stapt ze midden jaren negentig over naar TV- en filmwerk. Haar internationale doorbraak beleeft ze in 1998 met een hoofdrol in ELIZABETH. In die historische film van Shekhar Kapur zien we haar veranderen van een jonge vrolijke vrouw tot het stuurse ijskonijn dat Elizabeth I volgens de overlevering was. Juist aan deze transformatie dankt de film zoveel faam. De vervolgfilm ELIZABETH: THE GOLDEN AGE mist helaas zo’n ommezwaai, al pakt Blanchett haar rol weer met verve op.

In de bijna tien jaar tussen beide ELIZABETH’s heeft de actrice een gelukkige hand gehad in het kiezen van haar rollen. Anders dan bij Kidman zitten er vrijwel geen missers tussen, en zelfs in een mindere film blijft Blanchett meestal overeind. Ze blijkt in alle genres thuis. Van luchtige komedie (THE LIFE AQUATIC) tot zwaar drama (BABEL), van biopic (THE AVIATOR, met een Oscar voor haar rol als Katherine Hepburn) tot film noir (THE GOOD GERMAN). Bij het grote publiek is ze wereldberoemd geworden als elf Galadriel in THE LORD OF THE RINGS-trilogie. Maar haar mooiste rol is misschien wel die in Tom Tykwer’s onderschatte drama HEAVEN, waarin ze een lerares speelt die per ongeluk vier onschuldige mensen doodt.

De komende tijd zal Blanchett het waarschijnlijk rustiger aan doen als actrice. Samen met haar man Andrew Upton is ze sinds januari 2008 artistiek directeur van de gerenommeerde Sydney Theatre Company. Bovendien is ze momenteel hoogzwanger. Desondanks zal ze later dit jaar nog in twee grote producties te zien zijn: tegenover Brad Pitt in David Fincher’s THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, en als geheim agent in het langverwachte vierde deel van INDIANA JONES. Hoezo, kameleon?

Australië | 1969 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: