kies op titel  

 

millennium: mannen die vrouwen haten


Kleine kans dat u nog nooit gehoord heeft van de ‘Millennium’-reeks van de overleden Zweedse schrijver/journalist Stieg Larsson. Deze thrillertrilogie is ook in Nederland immers uitgegroeid tot een heuse hype. Dat is nog eens versterkt door MANNEN DIE VROUWEN HATEN, de langverwachte verfilming van het eerste deel van de reeks. En heel opvallend: filmrecensenten vinden de film beter dan het boek, want Larsson schreef vrij wijdlopig.

De film heeft daar gelukkig geen last van, want de Deense regisseur Niels Arden Oplev heeft de ballast overboord gegooid. Het resultaat duurt nog steeds 2,5 uur, maar voelt geen moment als een lange zit. Daarvoor is het scenario veel te spannend en te intrigerend.
Voor fans is het verhaal natuurlijk overbekend: de kritische onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist staat na een rechtzaak op non-actief en wordt door een oude industrieel gevraagd een cold case op te lossen. De man speurt al bijna veertig jaar tevergeefs naar zijn verdwenen nichtje. Ook Blomkvist’s onderzoek verzandt echter snel. Totdat hij hulp krijgt van Lisbeth Salander, een anarchistische en anorectische hackster met een duister verleden. Samen komen zij een familiegeheim op het spoor dat zijn weerga niet kent.

MANNEN DIE VROUWEN HATEN is een intelligente – en bij vlagen zeer confronterende – thriller zoals geen enkele Amerikaanse regisseur zou durven maken. Net als bij het boek zitten er namelijk een paar heftige scènes in, die de Amerikaanse filmkeuring gegarandeerd tegen de borst stuiten. Maar hoe dan ook: de film blijft een echte nagelbijter met bijzondere beelden van Noord-Zweden. En met sterke hoofdrollen van Michael Nyqvist (AS IT IS IN HEAVEN) en de hier nog onbekende Noomi Rapace, een Zweedse wereldster-in-wording.

Niels Arden Oplev | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: