kies op titel  

 

entre les murs


In 2008 was ENTRE LES MURS dé grote verrassing van Cannes. De film van de Franse regisseur Laurent Cantet (VERS LE SUD, L’ADVERSAIRE en L’EMPLOI DU TEMPS) won er totaal onverwacht de Gouden Palm. Onverwacht, maar niet onverdiend: Cantet’s drama over een middelbare school in één van de buitenwijken van Parijs behoorde tot de topfilms van het jaar. Het knappe is dat de film van begin tot eind aanvoelt als een documentaire, terwijl alles wat je ziet bedacht is.

ENTRE LES MURS is gebaseerd op een autobiografisch boek van de Parijse leraar François Bégaudeau, die zichzelf ‘speelt’ in de film. We zien hoe hij zijn multiculti-klas met leerlingen uit Frankrijk, Marokko, Algerije en Azië letterlijk en figuurlijk bij de les probeert te houden. Streng, maar niet te autoritair. Al lukt dat laatste Bégaudeau lang niet altijd. En dan komen zijn leerlingen tegen hem in opstand – met zijn allen of individueel. Die confrontaties maken de film heel fascinerend: je voelt de spanning die in de klas hangt van het scherm springen.

Cantet en Bégaudeau bereikten het realisme in hun film door maandenlang al improviserend opnamen te maken in de klas. Ook de leerlingen spelen dus hun rol en eerlijk gezegd doen ze dat beter dan de volwassenen. Dat valt op wanneer de film zich af en toe verplaatst naar de lerarenkamer. ENTRE LES MURS vergt vrij veel van de kijker, maar is een grote aanrader voor scholieren, ouders en docenten – nee, eigenlijk voor iedereen.

Laurant Cantet | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: