kies op titel  

 

non ti muovere


De Italiaanse acteur Sergio Castellito speelde de afgelopen jaren onder andere in filmhuisfilms als BELLA MARTHA, VA SAVOIR en CATHARINA VA IN CITTA. Behalve acteur is hij tevens schrijver en regisseur, en die drie taken combineerde hij in NON TI MUOVERE (DON’T MOVE).

In de film speelt Castellito chirurg Timoteo, die op een kwade dag te horen krijgt dat zijn vijftienjarige dochter een scooterongeluk heeft gehad. Terwijl het meisje op de OK wordt geholpen duikt Timoteo in zijn eigen duistere verleden, naar het jaar vóórdat zijn dochter werd geboren. Wij kijken met hem mee. Timoteo is dan getrouwd met de succesvolle zakenvrouw Elsa (Claudia Gerini) maar krijgt tegelijkertijd een stormachtige relatie met de aan lager wal geraakte prostituée Italia (Penelope Cruz). Beide vrouwen raken zwanger, waarna een melodramatische ontknoping volgt.

NON TI MUOVERE is door critici al omschreven als één van de meest gepassioneerde – lees: sentimentele – films van 2005. Dankzij de chemie tussen de acteurs gaat de film gelukkig niet in tranen ten onder. Opvallend daarbij is het spel van de Spaanse actrice Penelope Cruz. In Amerikaanse blockbusters komt ze nog steeds niet echt uit de verf, terwijl ze in Europese films juist uitblinkt (denk aan TODO SOBRE MI MADRE of ABRE LOS OJOS). Begin 2006 zal ze te zien zijn in VOLVER, de nieuwste film van haar ontdekker Pedro Almodóvar.

Sergio Castellito | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: