kies op titel  

 

atonement


Ian McEwan behoort tot ’s werelds beste schrijvers, waardoor de boeken van de Brit bijzonder gewild zijn bij filmmakers. Denk maar aan ENDURING LOVE uit 2004 of aan het verbijsterende THE CEMENT GARDEN uit 1993. Vandaar ook dat afgelopen najaar reikhalzend werd uitgekeken naar de openingsfilm van het filmfestival van Venetië: ATONEMENT, de verfilming van McEwan’s veelbekroonde roman Boetekleed. Regisseur Joe Wright (PRIDE AND PREJUDICE) spaarde kosten noch moeite voor zijn film. Het resultaat? Een potentiële Oscarwinnaar.

ATONEMENT begint in 1935, als de dertienjarige Briony Tallis (Saoirse Ronan) en haar oudere zus Cecilia (Keira Knightley) de zomer doorbrengen in het gigantische landhuis van hun rijke ouders. Cecilia is heimelijk verliefd op de arme tuinman Robbie (James McAvoy), maar ook de puberende Briony heeft eigenlijk een oogje op hem. Een klein misverstand tussen beide zussen leidt uiteindelijk tot grotere misverstanden en tot grote leugens van Briony. Hierdoor wordt de prille relatie van haar zus in de knop gebroken, want Robbie belandt in de gevangenis en moet vervolgens als soldaat naar het front. Pas vele decennia later – als Briony een succesvol schrijfster is geworden – geeft ze haar inschattingsfouten toe en trekt zij in een autobiografische roman het boetekleed aan.

Het mooie van ATONEMENT is dat je de film op meerdere manieren kunt bekijken: als familiedrama, als liefdesdrama, als Britse kostuumfilm, ja zelfs als oorlogsfilm. Het gelaagde verhaal van McEwan leverde een al even gelaagde en geslaagde film op. ‘Dit pact tussen liefde en verdriet maakt ontroering onontkoombaar’, schreef de Volkskrant bijvoorbeeld. In de media wordt vooral de rol van Keira Knightley geprezen, maar eerlijk gezegd wordt zij overtroffen door haar jonge tegenspeelster Saoirse Ronan. Met haar blik en haar spel steelt het meisje elke scène waarin ze voorkomt.

Joe Wright | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: