kies op titel  

 

the golden bowl


THE GOLDEN BOWL komt uit de stal van regisseur James Ivory, producent Ismail Merchant en scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala. Dit succesvolle trio maakte eerder een reeks befaamde kostuumfilms, waaronder HOWARD’S END en THE REMAINS OF THE DAY.

Met THE GOLDEN BOWL grepen zij voor de derde keer terug op een boek van de Amerikaanse schrijver Henry James (1843-1916). James’ zwanenzang is een gelaagde en complexe roman over een vierhoeksverhouding in het begin van de vorige eeuw. De verarmde Italiaanse prins Amerigo gaat een verstandshuwelijk aan met Maggie, dochter van de steenrijke Adam Verver. Die trouwt op zijn beurt met de beeldschone maar straatarme Charlotte, toevalligerwijs de ex van Amerigo. Uit verveling gaan de ex-geliefden een buitenechtelijke relatie aan, die echter wordt ontdekt door Maggie. Met man en macht probeert zij vervolgens beide huwelijken te redden.

In handen van Ivory, Merchant en Jhablava is THE GOLDEN BOWL een prachtig aangekleed kostuumdrama geworden, waarin Kate Beckinsale als Maggie de show steelt van haar beroemdere tegenspelers Uma Thurman (Charlotte) en Nick Nolte (Adam Verver). De film bevat weliswaar niet alle finesses van het oorspronkelijke boek, maar wat overbleef is een lust voor het oog.

James Ivory | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: