kies op titel  

 

away from her


Hoewel ze al in 1965 een Oscar won, is de Britse actrice Julie Christie bij veel mensen vooral bekend uit Nicholas Roeg’s onvergetelijke film DON’T LOOK NOW uit 1973. Later zakte haar carrière enigszins in door een onverbiddelijke Hollywood-wet: een actrice van boven de 40 wordt vaak veroordeeld tot bijrollen. Grote onzin, zo bewijst de inmiddels 67-jarige Christie met haar hoofdrol in AWAY FROM HER. Daarin buit ze haar leeftijd zelfs uit. Net als het succesvolle IRIS (2001) gaat de film namelijk over een oudere vrouw die gebukt gaat onder de ziekte van Alzheimer.

Christie speelt Fiona Anderson, die sluipenderwijs met haar dementie wordt geconfronteerd. Aanvankelijk herinnert ze zich sommige woorden en namen niet meer, maar gaandeweg vertroebelt haar geheugen steeds verder. Als ze een gevaar voor zichzelf dreigt te worden – ze woont met haar man Grant in een afgelegen huis aan een bevroren meer – wordt ze opgenomen in een verpleeghuis. Daar ontvouwt het drama zich volledig: Fiona’s man mag haar de eerste maand niet ontmoeten, zodat zij beter kan wennen aan haar nieuwe omgeving. Hij is in die periode ‘away from her’. Dat blijkt zelfs definitief als hij haar na die maand weer opzoekt: Fiona herkent hem niet meer en heeft haar hart verpand aan een mede-patiënt. Grant’s wereld stort in, maar zijn vrouw heeft daar amper notie van. Of toch wel?

AWAY FROM HER is het regiedebuut van de jonge Canadese Sarah Polley, die zich ontpopt als een multitalent. Als zeventienjarige brak zij door als actrice – én zangeres – in het prachtige THE SWEET HEREAFTER van Atom Egoyan (beluister het filmpje hieronder maar eens). Dankzij haar Alzheimer-drama haalde Polley vorig jaar Variety’s Top-10 van beste jonge regisseurs. Een betere start lijkt nauwelijks denkbaar.

Sarah Polley | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: