kies op titel  

 

brideshead revisited


Liefhebbers van Britse kostuumdrama’s hebben bepaald niet te klagen, want na alle Shakespeares, Bröntes en het succesvolle ATONEMENT is het nu de beurt aan Evelyn Waugh. Al in de jaren tachtig maakte de verfilming van zijn beroemde roman Brideshead revisited furore als tv-serie, met een hoofdrol van de toen nog onbekende Jeremy Irons. In de nieuwe film BRIDESHEAD REVISITED wordt Waughs verhaal gecomprimeerd tot 133 minuten.

De ingrediënten zijn echter hetzelfde gebleven: BRIDESHEAD REVISITED gaat over student Charles Ryder, een jongen van gewone komaf die via zijn studievriend Sebastian Flyte verzeild raakt in de Britse upperclass. Sebastian is de telg van een schatrijke adellijke familie, die een enorm landhuis met dito landgoed bezit. Tussen Charles, de homoseksuele Sebastian en diens zus Julia ontstaat een gecompliceerde driehoeksverhouding die jaren voortduurt. Dit levert fikse cultuurclashes op: tussen arm en rijk, tussen gelovigen en ongelovigen, tussen mannen en vrouwen. En dat allemaal in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, als de Britse klassensamenleving langzaam in verval raakt.

Regisseur Julian Jarrold weeft al die thema’s zeer behendig in elkaar – ook voor mensen die het boek of de serie niet kennen is BRIDESHEAD REVISITED goed te volgen. En sowieso een genot om naar te kijken, want een groot deel van het budget ging naar de rijke decors. Wie de serie wél heeft gezien zal misschien Jeremy Irons missen, maar dat wordt goedgemaakt door Ben Whishaw (PERFUME) en sterren als Emma Thompson en Michael Gambon.

Julian Jarrold | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: