kies op titel  

 

code inconnu


CODE INCONNU is een ingenieuze ‘mozaïek’-film waarin verschillende verhalen door elkaar heen lopen. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke keek die kunst af bij SHORT CUTS van Robert Altman en meer recent bij MAGNOLIA van Paul Thomas Anderson.

De film begint met een meesterlijke scène: één lange take van bijna tien minuten, waarin we kennis maken met de vier hoofdpersonages. Op de Parijse Boulevard St. Germain ruziet de veelbelovende actrice Anne met haar zwager Jean, die het op zijn beurt aan de stok krijgt met de zwarte muziekleraar Amadou omdat hij een Roemeense bedelaarster onheus bejegent. Wat volgt is een fragmentarische film over de multiculturele smeltkroes van Parijs, waar de vier hun (ongelukkige) levens leiden. Vooral hoofdrolspeelster Juliette Binoche, wiens ster snel gerezen is in de filmwereld, maakt veel indruk als Anne.

Haneke maakte het afgelopen decennium naam met zeer gewelddadige – en omstreden – films als BENNY’S VIDEO en FUNNY GAMES. In CODE INCONNU slaat hij een wat mildere toon aan, maar dat neemt niet weg dat de film lang in het hoofd blijft nagalmen.

Michael Haneke | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: