kies op titel  

 

familie


FAMILIE is de filmversie van het toneelstuk van Maria Goos dat in 2001 uitverkochte theaters trok. De film wordt alom vergeleken met de succesvolle Deense Dogma-film FESTEN. Begrijpelijk, want qua thematiek schurken ze dicht tegen elkaar aan. Net als FESTEN gaat FAMILIE over een gezin waarin na jaren van opgekropte frustraties uiteindelijk de bom barst. Dat proces is door regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen en scenariste Goos (die eerder samen de succesvolle TV-series PLEIDOOI en OUD GELD maakten) prachtig uitgewerkt.

In FAMILIE draait alles om een gezin dat voor het eerst sinds tijden weer voor langere duur bijeen is. Omdat de moeder aan kanker lijdt gaan de familieleden gezamenlijk op wintersport in de Oostenrijkse Alpen om oud zeer bij te leggen. Dat is natuurlijk vragen om problemen, en die komen er dan ook: vader, moeder, broer, zus en aanhang sparen elkaar niet met verwijten. FAMILIE ontaardt daardoor in een bijtend drama, met sterke rollen van Petra Laseur, Bram van der Vlugt en vooral Mark Rietman.

Tijdens het Nederlands Film Festival van 2001 won FAMILIE de prijs voor het beste TV-drama (er is ook een televisie-versie voor de NPS gemaakt) en riepen de Nederlandse filmcritici de productie uit tot beste film.

Willem van de Sande Bakhuyzen | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: