kies op titel  

 

stage beauty


Sommige films zijn alleen al bijzonder vanwege de hoofdrolspelers, terwijl andere het vooral moeten hebben van het scenario. De kostuumkomedie STAGE BEAUTY combineert beide zaken: een ingenieus verhaal vol humor plus ravissant acteerwerk van Billy Cudrup en Claire Danes.

Zij spelen de leden van een toneelgezelschap in het London van 1660. In die tijd worden alle vrouwenrollen vertolkt door mannen, waardoor Shakespeare-acteur Ned Kynaston (Cudrup) kan gloriëren. Zowel binnen als buiten het theater. Het gaat echter mis als de Britse Koning verordent dat alleen vrouwen voortaan nog vrouwenrollen mogen spelen. Kynaston’s kapster annex kleedster Maria (Danes) neemt zijn baan over. Niet dat ze actrice is, maar ze kent de rollen van haar baas nu eenmaal op haar duimpje. Kynaston raakt vervolgens in de versukkeling, totdat Maria hem redt – en omgekeerd.

Critici vergelijken STAGE BEAUTY van Richard Eyre (IRIS) vaak met Oscarwinnaar SHAKESPEARE IN LOVE, die eveneens gaat over het Britse theater van rond 1700. Smaken verschillen natuurlijk, maar Eyre’s film is vileiner, leuker en anachronistischer. ‘BLACKADDER meets SHAKESPEARE IN LOVE’, zo merkte Vrij Nederland terecht op. Met als extra troef de jonge New Yorkse actrice Claire Danes. Net als eerder in Baz Luhrmann’s ROMEO AND JULIET zet zij met een Britser-dan-Brits accent een glansrol neer. Zeker als ze moet acteren dat ze niet kan acteren. En let ook op de slotscènes, waarin zomaar het 20ste eeuwse method-acting wordt uitgevonden!

Richard Eyre | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: