kies op titel  

 

the story of the weeping camel


Een feelgood-film over dieren, dan denk je toch meteen aan Disney. Niets is minder waar. THE STORY OF THE WEEPING CAMEL komt uit de stal van de Duitse Hogeschool voor TV en Film in München en is een samenwerking van twee jonge regisseurs uit Mongolië en Italië. Zij filmden wekenlang in de onherbergzame Gobi-woestijn het wel en wee van een pasgeboren albino-kameeltje dat door de moeder verstoten wordt. Uiteindelijk weten de kamelenherders dit probleem op een zeer onorthodoxe manier op te lossen.

THE WEEPING CAMEL trok tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2004 volle zalen. Met reden, want het is een grappige, mooi gefilmde én kritische documentaire. De film vertelt namelijk veel meer dan alleen het hartverscheurende verhaal van het witte kameeltje. We leren de gebruiken en leefwijzen van de nomaden in Mongolië kennen en zien hoe zelfs in het stuifzand van de Gobi-woestijn de vooruitgang niet te stoppen lijkt. Ook daar rukken de auto’s, motoren, telefoonpalen en TV-schotels op.

Het is bijna niet te geloven dat THE WEEPING CAMEL oorspronkelijk slechts bedoeld was als eindexamenfilm. Het verhaal is ook bijna te mooi om waar te zijn. Regisseurs Byambasuren Davaa en Luigi Falorni hebben inmiddels verklaard dat ze de waarheid hier en daar een handje hebben geholpen. Hun documentaire bevat dus enige fictie, maar dat doet niets af aan de impact: na anderhalf uur huil en lach je zelf mee met de kamelen.

Byambasuren Davaa, Luigi Falorni | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: