kies op titel  

 

in the valley of elah


Met zijn speelfilmdebuut CRASH verzilverde regisseur Paul Haggis in 2004 drie van de zes Oscarnominaties, waaronder die voor beste film. Zijn nieuwe productie IN THE VALLEY OF ELAH kreeg dit jaar slechts één nominatie voor de sterke hoofdrol van Tommy Lee Jones. Gek eigenlijk, want het is een betere en afgewogenere film dan zijn voorganger. Misschien ligt het aan het thema? Haggis stelt dit keer de misstanden aan de kaak die worden veroorzaakt door de oorlog in Irak, en vooral in de VS raak je daarmee natuurlijk een open zenuw.

IN THE VALLEY OF ELAH gaat over voormalig militair Hank Deerfield (Jones), een pensionado bij wie het leger nog steeds in de genen zit. Zijn zoons zijn ook allebei militair geworden. De oudste is echter overleden tijdens de Golfoorlog. De wereld van Hank en zijn vrouw Joan (Susan Sarandon) kantelt als ze horen dat ook hun jongste zoon is verdwenen. Niet in Irak, maar tijdens zijn verlof in Amerika. Omdat Deerfield de zaak niet vertrouwt, gaat hij zelf op onderzoek uit. Al snel ontdekt hij dat zowel de politie als het leger veel steken hebben laten vallen. Bovendien heeft hij het gevoel dat de waarheid wordt achtergehouden en dat hij wordt tegengewerkt tijdens zijn zoektocht. Maar desondanks weet hij samen met politie-inspecteur Emily Sanders (Charlize Theron, gelukkig weer eens zonder opsmuk) langzaam maar zeker de fatale gebeurtenissen rond zijn zoon te ontrafelen.

Haggis construeerde zijn film heel doordacht. Door het lopende verhaal af te wisselen met flashbacks en wiebelige beelden uit een mobieltje laat hij ook de kijker stukje bij beetje het geheim rond de verdwenen soldaat oplossen. Dat de ontknoping desondanks hard aankomt blijft een knap kunstje van de regisseur, die een bijzondere mix maakte van drama, thriller, oorlogsfilm en maatschappelijke aanklacht.

Paul Haggis | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: