kies op titel  

 

uzak


In het najaar van 2004 konden we in het heftige GEGEN DIE WAND zien dat er extreme verschillen bestaan tussen de oude en jonge generatie Turken in Europa. De Turkse film UZAK toont aan dat dit niet alleen geldt voor immigranten, maar ook in Turkije zélf.

De film draait om de gefrustreerde reclamefotograaf Mahmut, die ooit de grote sprong heeft gewaagd van het Turkse platteland naar Istanbul. Daar heeft hij een luxe appartement en een fancy Smart, maar bepaald gelukkig is Mahmut niet. Zijn huwelijk is op de klippen gelopen en hij brengt zijn tijd grotendeels zappend voor de TV door. De zaak verergert als hij zijn neef Yusuf te logeren krijgt. Yusuf is het arme boerenleven beu en hoopt in de grote stad werk te vinden. Maar nadat hij keer op keer bot vangt vervalt ook hij in lamlendigheid. Het duo is tot elkaar veroordeeld en langzaam groeien de irritaties.

In UZAK weet regisseur Nuri Bilge Ceylan het verhaal van de twee botsende karakters mooi en bij vlagen pijnlijk grappig uit te werken. Tegenover de benauwende sfeer in Mahmet’s appartement zet hij bovendien prachtige buitenopnamen van Istanbul in de sneeuw (!) en het wonderbaarlijk mooie landschap van Anatolië, waar hij eerder al WOLKEN IN MEI schoot. Niet voor niets won UZAK tijdens het Cannes Filmfestival van 2003 de Grote Juryprijs.

Nuri Bilge Ceylan | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: