kies op titel  

 

the edukators


Eén van de grootste hits tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2005 was THE EDUKATORS. Geen echte verrassing, want eerder trok deze publiekslieveling in Duitsland en Oostenrijk al bomvolle zalen.

Centraal in de film staan de wereldverbeteraars Peter en Jan (Daniël Brühl uit GOODBYE, LENIN! en LIEBE IN GEDANKEN). De twee jonge activisten hanteren een aparte strategie door ’s nachts in te breken bij rijkelui en daar vervolgens niets te stelen. Het enige wat ze doen is de inboedel volledig door elkaar husselen: ze verstoppen de stereo in de koelkast, bouwen pyramides van stoelen en strooien alle kunstwerken door het huis. Vervolgens laten ze een kort briefje achter: ‘Die fetten Jahre sind vorbei’ (de oorspronkelijke Duitse titel van de film). Volgens de idealisten gaan mensen hierdoor nadenken over hun overconsumptie en zijn hun daden daardoor veel angstaanjagender dan simpelweg goedverzekerde spullen te stelen.

De boel loopt spaak als Jan samen met Peter’s vriendin Jule zo’n actie uitvoert. Ze lopen de bewoner tegen het lijf en met hulp van Peter ontvoeren ze de man naar een afgelegen berghut. Daar ontspint zich een mooie vierhoeksverhouding tussen het slachtoffer en zijn ontvoerders, want de miljonair blijkt zelf in de jaren zestig op de barricaden te hebben gestaan. Langzaam zien we de rolverdeling veranderen.

THE EDUKATORS wil ons natuurlijk een spiegel voorhouden over ons eigen gedrag, maar de film doet dat gelukkig zonder moralisme of gedram. De belangrijkste wapens zijn milde humor en een slim scenario – met een afloop die u vast en zeker niet ziet aankomen.

Hans Weingarter | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: