kies op titel  

 

anche libero va bene


‘Ook libero is goed’, zo luidt de vertaling van het Italiaanse ANCHE LIBERO VA BENE. Een sportfilm? Nee: het is een familiedrama over een gebroken gezin, waarin vader Renato probeert zijn pre-puberende zoon Tommi en dochter Viola een goede jeugd te bieden. Maar dat blijkt bepaald geen sinecure.

Renato zit zelf namelijk diep in de problemen. Deels doordat hij verschillende keren door zijn labiele vrouw Stefania is verlaten, deels doordat hij zich tijdens zijn werk als freelance fotograaf telkens weer onmogelijk maakt. Zijn opvliegende karakter zit hem in de weg, ook thuis. Dat verergert als Stefania voor de zoveelste maal terugkeert. Haar aanwezigheid trekt een zware wissel op het gezin: Tommi kiest de kant van zijn vader, terwijl Viola juist blij is met de komst van haar moeder. De vraag is natuurlijk hoe lang dat goed gaat.

ANCHE LIBERO VA BENE is het regiedebuut van de Italiaanse acteur Kim Rossi Stuart, die we eerder tegenkwamen in ROMANZO CRIMINALE en LE CHIAVI DI CASA. Net als in die laatste film speelt Rossi Stuart ook nu weer de vaderrol. Qua intensiteit kan zijn film wedijveren met het enigszins vergelijkbare drama LA STANZA DEL FIGLIO, dat in 2001 de Gouden Palm won in Cannes. Markeerde die film de entree van het jonge natuurtalent Jasmine Trinca, ANCHE LIBERO VA BENE doet dat voor de elfjarige Alessandro Morace. Zijn rol van Tommi is even sterk als ontroerend.

Kim Rossi Stuart | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: