kies op titel  

 

ik omhels je met duizend armen


Tot aan zijn laatste snik werkte de in september 2005 overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen aan IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN, de verfilming van Ronald Giphart’s autobiografische bestseller. Centraal in boek en film staat de jonge getormenteerde schrijver Giph. Zijn leven laveert tussen lol trappen met zijn vrienden en de zorg voor zijn doodzieke moeder.

IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN volgt vrij nauwgezet de oorspronkelijke roman. De film valt dan ook uiteen in vrolijke scènes met jolige jongeren op het Spaanse eiland La Palma, en serieuzere scènes aan het sterfbed van de moeder. Vergeleken met het boek hebben die laatste wat meer nadruk gekregen, waarschijnlijk omdat ze parallel liepen met het leven van de regisseur zelf. Anders dan bij eerdere Giphart-verfilmingen (de puberfilm IK OOK VAN JOU uit 2001 en het uitbundige PHILEINE ZEGT SORRY uit 2003) heeft dat een volwassen film opgeleverd.

Met zijn zwanenzang bewijst Van de Sande Bakhuyzen opnieuw hoe goed hij was als ’acteurs-regisseur’. Wat hem eerder lukte met tobbende veertigers in CLOACA, lukt hem nu opnieuw. Over Tijn Docter als Giph zijn de critici misschien verdeeld, maar vooral Carice van Houten blinkt uit als Giph’s vriendin Samarinde. Ook Bakhuyzens vaste acteurs Jaap Spijkers en Mark Rietman duiken weer op, evenals Halina Reijn die meesterlijk de spot drijft met zichzelf. De Nederlandse filmwereld zal deze regisseur node gaan missen, zoveel staat vast.

Willem van de Sande Bakhuyzen | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: