kies op titel  

 

le vélo de ghislain lambert


Wielrennen is een populaire TV-sport, maar vreemd genoeg bestaan er nauwelijks films over fietsen. En dat terwijl de sport zich er zo goed voor leent. Wielrennen heeft immers alles in zich voor perfecte cinema: heroïek en lijden, winnaars en verliezers, schandalen en intriges, plus overdonderende bergdecors.

Al die ingrediënten komen terug in de Belgisch/Franse fietsfilm LE VÉLO DE GHISLAIN LAMBERT. Regisseur Philippe Harel voegde er nog een belangrijk extra element aan toe: humor. LE VÉLO is namelijk een hilarische komedie, waarin we begin jaren zeventig de carrière volgen van een gefingeerde Belgische profwielrenner. Deze Ghislain Lambert (Benoît Poelvoorde, bekend van inktzwarte rollen in C’EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS en LES CONVOYEURS ATTENDENT) is een enorme loser, die zelf echter denkt dat hij beter kan fietsen dan de grote Eddy Merckx. Maar slechts door doping kan hij meekomen met het peleton, en slechts door bedrog weet hij eens een wedstrijd te winnen.

LE VÉLO is een must voor fiets- én filmliefhebbers. Niet alleen omdat de film zo’n prachtig overtrokken portret schetst van het wielerwereldje (met opnames op de Ventoux, Tourmalet en andere wielrenmekka’s), maar ook omdat de truttigheid van de vroege jaren zeventig (bloemetjesbehang, wijde pijpen, etcetera) zelden zo treffend en komisch werd verfilmd.

Philippe Harel | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: