kies op titel  

 

after the wedding


Toen AFTER THE WEDDING eind 2006 in Leeuwarden in voorpremière ging tijdens het Noordelijk Filmfestival won de film de publieksprijs. Op zich geen grote verrassing, want met OPEN HEARTS en vooral BROTHERS had de Deense regisseur Susanne Bier eerder al haar naam gevestigd. Wél verrassend was de waardering: met een haast onwaarschijnlijk hoog cijfer (9,36) liet de film zowel SNOWCAKE als THE QUEEN achter zich. Eind februari wordt bovendien bekend of AFTER THE WEDDING de Oscar heeft gewonnen voor beste niet-Engelstalige film. Wat is het geheim van dit succes?

In de eerste plaats het verhaal: AFTER THE WEDDING werkt heel sterk op het gemoed. Zoals men in Leeuwarden schreef: ‘Zakdoeken in de aanslag!’. De film gaat over ontwikkelingswerker Jacob, die vanuit India terug naar Denemarken gaat om subsidie los te peuteren voor zijn weeshuis. Een rijke maecenas wil hem wel steunen, maar onder één vreemde voorwaarde: Jacob moet zelf in Denemarken blijven. De reden daarvan wordt gaandeweg de film duidelijk en hangt nauw samen met het trieste verleden van Jacob.

De tweede succesfactor is de acteursregie van Susanne Bier. Denemarken mag dan half zo klein zijn als Nederland, het aantal goede regisseurs en acteurs lijkt minstens dubbel zo groot. Hoofdrolspeler Mads Nikkelsen (eerder te zien in OPEN HEARTS, WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF en als superschurk in de Bond-film CASINO ROYALE) steelt de meeste scènes, maar hou vooral ook Stine Fischer Christensen als dochter Anna in de gaten.

Susanne Bier | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: