kies op titel  

 

kopps


In 2001 debuteerde de Zweedse Libanees Josef Fares met zijn multiculturele komedie JALLA! JALLA!, een hilarische film over twee allochtone schoonmakers in Malmö. Zijn nieuwste film KOPPS is al even grappig. Centraal in de film staat het politiecorps van het kleine plaatsje Högboträsk, dat worstelt met een groot probleem: in het dorp worden grote noch kleine misdaden of overtredingen begaan.

Als van hogerhand wordt meegedeeld dat Högboträsk daarom in de toekomst wel zonder politiebescherming kan, besluiten de agenten in te grijpen en zelf voor wat ordeverstoringen en andere criminele activiteiten te zorgen. Ze beginnen op kleine schaal, maar al snel lopen de acties volledig uit de hand.

Dit verhaal klinkt misschien als een platte Hollywoodkomedie. Maar vergis je niet, door de koele Zweedse humor en het nuchtere acteren van de spelers ontaardt KOPPS gelukkig geenszins in gooi-en-smijtwerk – al gebruikte regisseur Fares een paar spectaculaire effecten. De film is vooral érg leuk. De show wordt daarbij gestolen door acteur Torkel Petersson, die rondloopt als agent met spiegelende zonnebril en die droomt van Amerikaanse toestanden in zijn duffe geboorteplaatsje.

Josef Fares | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: