kies op titel  

 

changeling


Het valt bijna niet te geloven, maar de bijna 79-jarige acteur, regisseur, producer en jazz-musicus Clint Eastwood maakte sinds 2003 zes veelbejubelde films. Half maart 2009 gaat in Nederland GRAN TORINO in première, zijn nieuwste film die als surprise draaide op het Rotterdams Filmfestival. Vlak daarvoor kwam CHANGELING, het epos waarmee Eastwood in 2008 de show stal in Cannes.

CHANGELING speelt in het Amerika van de jaren twintig, waar alleenstaande moeder Christine (Angelina Jolie) samen met haar zoontje Walter in de suburbs van Los Angeles woont. Het leven van Christine verandert in een nachtmerrie wanneer ze op een dag laat terugkomt van haar werk en Walter van de aardbodem lijkt verdwenen. Een maandenlange speurtocht blijft vruchteloos. Totdat de politie haar laat weten dat Walter is teruggevonden.

Christine’s vreugde is helaas van korte duur: wanneer ze haar zoon in de volle schijnwerpers van de media afhaalt op het station blijkt het om een ander jochie te gaan. Hij is kleiner, heeft een heel ander gebit en ook andere lichaamskenmerken kloppen niet. Als ze verhaal gaat halen bij de politie wordt Christine echter niet geloofd. Samen met predikant Gustav Briegleb (John Malkovich) bindt ze daarom de strijd aan tegen het corrupte politiekorps van Los Angeles, op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van haar zoon. En dan gaat de beerput open. Wat heet: meerdere beerputten zelfs.

Eastwood baseerde CHANGELING op een waargebeurde geschiedenis en neemt met 141 minuten de tijd om alle verhaallijnen uit te rollen. Qua sfeer raakt zijn rijk aangeklede film precies de juiste snaar. Opmerkelijk is bovendien de voor een Oscar genomineerde glansrol van Angelina Jolie. Haar serieuze hoofdrol laat net als in GIRL, INTERRUPTED zien dat ze veel meer in haar mars heeft dan het spelen van stoere babes.

Clint Eastwood | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: