kies op titel  

 

pan’s labyrinth


Waarschijnlijk zullen veel mensen afhaken als ze lezen dat PAN’S LABYRINTH een fantasy-film is met elfjes en monsters. Idem dito als ze lezen dat het een extreem en heftig oorlogsdrama is. Maar lees vooral even door, want het gaat om een unieke combinatie van sprookjes- en oorlogsfilm. De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro won er begin 2007 niet voor niets drie Oscars mee.

In PAN’S LABYRINTH laat de Mexicaan twee verhalen door elkaar vloeien. Allereerst een prachtig vormgegeven ‘Alice in Wonderland’-story over het jonge meisje Ofélia die in haar eigen fantasiewereld is gevlucht. In opdracht van een mythologische faun moet zij drie gevaarlijke opdrachten vervullen, waarna ze een koninkrijk zal erven. Tussendoor toont Del Toro een felrealistisch verhaal over de sadistische legerofficier Vidal, die in 1944 tijdens de Spaanse Burgeroorlog korte metten moet maken met de tegenstanders van dictator Franco. Vidal heeft hen opgejaagd tot in de uitlopers van de Pyreneeën, waar hij met zijn soldaten kwartier heeft gemaakt in een oude molen. Daar ontbiedt hij Ofélia en haar moeder die zwanger van hem is. Vervolgens ontwikkelt zich een noodlotsdrama.

PAN’S LABYRINTH is een feest voor oog en oor, zo zwart als een sprookje kan zijn. Dus niet geschikt voor al te jong grut’, schreef de Volkskrant. Daarmee drukte de krant zich nog eufemistisch uit, want Guillermo del Toro verloochent zijn wortels als horror-regisseur niet. Zijn film – dan weer huiveringwekkend, dan weer hypnotiserend mooi – zal heel hoog eindigen in alle jaarlijstjes, let maar op.

Guillermo del Toro | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: