it’s all gone pete tong


De leukste verrassing van het IFFR2005 was de surprise-film IT’S ALL GONE PETE TONG van de Canadese regisseur Michael Dowse. Hij maakte een hilarische mockumentary (nep-docu) over Frankie Wilde, een gevierd DJ die ten onder gaat op het Spaanse preteiland Ibiza. Niet door drank of drugs – hoewel hij daar wel verslaafd aan is – maar door doofheid. Frankie verliest zijn roem, baan, vrouw, kind en bijna zijn leven, maar dankzij gebarentaal en een nieuwe vriendin komt hij alles toch te boven en maakt hij als een moderne Beethoven zijn rentree.

De film steunt op vier ijzersterke pilaren. Allereerst de Britse acteur Paul Kaye, bij MTV-kijkers wellicht bekend van zijn beruchte creatie Dennis Pennis. Vol overgave, energie en idioterie zet hij Frankie neer. Dan is er de humor: de grappen zijn niet bepaald fijnzinnig, maar wel raak. Als derde het verhaal, waarin écht en nep door elkaar lopen en waarin tal van bekenden (waaronder ‘onze’ DJ Tiësto) hun opwachting maken. En tot slot de indringende muziek, want IT’S ALL GONE PETE TONG blijft op de eerste plaats een muziekfilm.

Regisseur Dowse vertelde na afloop dat hij een film had willen maken waarin hij alle geluidsregisters kon opentrekken. Wel, dat is hem gelukt: de techno-beats dreunen door de zaal, waardoor het lijkt alsof je op de dansvloer staat. Zelfs zonder pillen raak je er euforisch door.

Michael Dowse | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: