12:08 east of bucharest


Goed voorbeeld doet goed volgen. Nadat het Noordelijk Filmfestival de afgelopen jaren zijn blik al richtte op Oost-Europa, riep het IFFR voor de editie van 2007 het programma-onderdeel Hotspot Boekarest in het leven. Daarin speciale aandacht voor wat ‘de Roemeense golf’ wordt genoemd: de jonge generatie Roemeense filmmakers. Belangrijkste exponent van hen is Corneliu Porumboiu, die met zijn debuut A FOST SAU N-A FOST? (12:08 EAST OF BUCHAREST) in 2006 de Camera d’Or won in Cannes.

Porumboiu’s film speelt zestien jaar na de val van de totalitaire president Ceausescu, wanneer de presentator van een lokale TV-zender wil reconstrueren hoe die cruciale dag in december 1989 nou eigenlijk verliep. En dan niet zozeer in Boekarest, maar in zijn eigen stadje ten oosten van de Roemeense hoofdstad. De hoofdmoot van de film bestaat uit een even knullige als vermakelijke TV-uitzending, waarin de journalist probeert te achterhalen of er destijds écht sprake was van een revolutie in zijn woonplaats. Daar haalt hij zelfs een boekenkast vol filosofen voor omver. Tevergeefs allemaal, want zijn twee sullige studiogasten laten de uitzending faliekant mislukken.

12:08 EAST OF BUCHAREST geeft een cynische maar tegelijkertijd ook grappige kijk op het leven in Roemenië. Als je de film ziet lijkt het bijna onvoorstelbaar dat dit afgebladderde land sinds 1 januari 2007 lid is van de EU.

Corneliu Porumboiu | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: