kies op titel  

 

perfume: the story of a murderer


‘In de tijd waarover wij spreken heerste in de steden een voor moderne mensen nauwelijks voorstelbare stank.’ Met die woorden trekt de karakteristieke vertelstem van John Hurt (DOGVILLE, MANDERLAY) je de wereld binnen van PERFUME. Het is een treffend citaat uit de gelijknamige über-seller van Patrick Süskind, waarin alles draait om geuren.

Voor wie de historische roman niet heeft gelezen: Süskind beschrijft in Het parfum de bizarre geschiedenis van Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), een weesjongen die in zeventienzoveel wordt geboren tussen het afval van de Parijse vismarkt. Zelf heeft Grenouille geen lichaamsgeur, maar dit gebrek compenseert de jongeman met een uitzonderlijke gave: hij kan duizenden-en-duizenden geuren van elkaar onderscheiden. Nadat hij in de leer is geweest bij de beroemde parfumeur Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman) start Grenouille zijn persoonlijke queeste: het creëren van het ultieme geurpalet. Dat hij daarvoor in parfumstad Grasse jonge vrouwen moet vermoorden om hun geur te ‘vangen’ ziet de autistische Jean-Baptiste niet als een probleem. Hij kent namelijk geen verschil tussen goed en kwaad – zijn leven bestaat slechts uit lekkere en vieze geuren.

Meer dan twintig jaar moesten de fans van Süskind wachten op PERFUME. Achteraf gezien maar goed ook, want toen het boek in 1985 uitkwam was regisseur Tom Tykwer amper van de middelbare school af. En wie anders had de film kunnen maken? Alles wat het Duitse multitalent tot nu toe aanraakte veranderde in goud, zo bewees hij met films als WINTERSCHLÄFER, de cultklassieker LOLA RENNT en HEAVEN.

Met PERFUME lukte dat Tykwer opnieuw, want afgezien van enig geschmier van Hoffman en een wel erg veeleisende climax is de film bijzonder geslaagd. Wát een prestatie, zeker wanneer je bedenkt dat erkende grootheden als Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Tim Burton hun vingers niet aan Süskinds boek durfden branden. Met zwierige beelden – Tykwer’s stijlkenmerk – en extreme close-ups van neusvleugels en huidporieën wist hij de ultieme zintuiglijke film te maken.

Tom Tykwer | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: