kies op titel  

 

elizabeth: the golden age


‘I, too, can command the wind, Sir! I have a hurricane in me that will strip Spain bare when you dare to try me!’, buldert Cate Blanchett halverwege THE GOLDEN AGE nadat de Spaanse ambassadeur haar heeft geschoffeerd. De actrice doet dat met zoveel kracht dat je er als kijker kippenvel van krijgt: je gelooft onvoorwaardelijk dat het haar zal lukken om Spanje in haar eentje weg te vagen. Het is een scène die Blanchett’s kans op de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol gegarandeerd vergroot.

Diezelfde Oscar had de actrice eigenlijk tien jaar geleden al verdiend, toen ze doorbrak als de Britse ‘Virgin Queen’ in ELIZABETH van Shekhar Kapur. Met dezelfde regisseur en dezelfde tegenspeler (Geoffrey Rush, als sinistere raadgever Sir Francis Walsingham) werd een vervolg gemaakt. Focuste de eerste film op haar turbulente beginjaren, deel twee gaat over het nóg heftigere middendeel van Elizabeth’s regime.

THE GOLDEN AGE speelt rond 1585, als de katholieke Spaanse Koning Filips II de oorlog verklaart aan het protestantse Britse rijk en een enorme armada op Engeland afstuurt. Tegelijkertijd dreigt vanuit Schotland rebellie van de verbannen ‘Queen of Scots’ Mary Stuart (Samantha Morton). Ook privé heeft Elizabeth vele kopzorgen: ze heeft geen man, geen kinderen (lees: troonopvolgers) en slijt haar dagen met de hofdames. Er gloort hoop als ze verliefd wordt op de stoere zeevaarder Sir Walter Raleigh (Clive Owen), maar wie de geschiedenisboekjes kent weet hoe het Elizabeth is vergaan in de liefde.

Vergeleken met zijn eerste ELIZABETH-film legde regisseur Kapur in THE GOLDEN AGE overal een schep bovenop. De kostuums, de locaties, de massa-scènes, de muziek – alles is grootser geworden. Dat heeft hem verdeelde reacties opgeleverd van filmcritici. Maar over één ding is iedereen het eens: Cate Blanchett rules in dit kijkspektakel.

Shekhar Kapur | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: